Filosofie

STAPVOETS WIJZER WORDEN * WORK IN PROGRESS *Frederik trekt van thuis uit naar warmere oorden. Na enkele succesvolle jaren als festivalorganisator zijn de batterijen helemaal leeg. Twee jonge kinderen maken het er niet meteen rustiger op. Heeft hij een burn-out of een midlifecrisis? Als hij nu niet herbront, wanneer dan wel?

De auteur trekt de deur achter zich dicht en neemt zienderogen afstand van zijn vertrouwde omgeving. Maar waar gaat de reis heen? Is het als ongelovige Thomas opportuun helemaal tot Compostela te lopen? Of spreekt de van oorsprong heidense weg tot de verbeelding? Voor het gemak vertelt Frederik onderweg dat hij richting Compostela loopt, dat is in elk geval niet gelogen.

Telkens wanneer Frederik de vraag krijgt ‘What do you do in normal life?’, moet hij lachen. Al is het maar omdat hij eigenlijk de luxe van de keuze heeft. Gezien de aard van zijn tocht kiest hij in zijn antwoord voor zijn meest recente passie: ‘teaching philosophy’. Het is vanuit die positie dat hij zijn ogen onderweg de kost geeft en op onderzoek uitgaat. Al van voor onze tijdrekening lopen mensen naar het 'einde van de wereld': waarom in hemelsnaam? Is het een goede manier om jezelf beter te leren kennen en moeilijke momenten te overwinnen? Herseculariseert de camino even snel als de Westerse wereld waarin de route zich bevindt? Hoe gaan mensen tegenwoordig om met zingevingsvragen?

Frederiks persoonlijke issues brengen hem tot inzichten op vragen als: hoe kunnen we loskomen van ego-mechanismen en conditioneringen? Waarom werken we ons te pletter? Is het mogelijk niet mee te draaien in de statusmaatschappij?

Uiteindelijk mondt zijn tocht, via de wereldberoemde pelgrimsstad, uit in Portugal.

Zowel in zijn boek als tijdens lezingen neemt de levensfilosoof je mee op reis richting meer wijsheid. Een trip die geen einde kent. Welkom.

RELEASE

 
 
 
 

Foto's © Frederik Claeys