Filosofie
 
 
 

1) LEVENSCOACH

 
 

Persoonlijk begeleidingstraject op weg naar een "verlicht" leven, in de betekenis van een lichter (minder zwaar) leven. Zodat je beter in je vel zit, meer veerkracht bezit en simpelweg gelukkiger bent, onafhankelijker ook. Mogelijks moet je jezelf deels 'herprogrammeren'. Je leert tevens omgaan met tegenslagen, ongemakken en ongewenste emoties... Ontbreekt het je aan een passie waarin je je kan verliezen, iets dat zin geeft om op te staan? Dan is dat zeker iets om samen te bekijken.

 
 
 

2) MENTAL COACH

 
 

Second opinion nodig op persoonlijk en/of professioneel vlak? Iemand om ideeën mee af te toetsen, te 'pingpongen'? Dat is waar een mental coach voor staat. Om je bijtijds een oppepper te geven en tegelijk zo objectief mogelijk te onderzoeken wat je voorlegt. Bovenal helpt een mental coach je bij de omgang met "concurrenten", lastige klanten, de work-life balance, uitdagende familieleden, tegenslagen en - misschien even belangrijk - successen. Tot slot ben je hier aan het goeie adres qua advies betreffende public relations, huisstijl, persberichten en persconferenties.

 
 
 

3) CRISISMANAGER

 
 

Zit je in zwaar verweer? Hoe moeilijk ook, dit is tegelijk de beste kans voor een transitie naar een onafhankelijker en vrijer leven. Zoals de Poolse psychiater Dabrowski het stelde: neuroses (burn-out bv), angsten en depressies zijn fases in het leven die persoonlijke groei kunnen triggeren.

Niet dat elke crisis met een depressie gepaard gaat, maar het kan er wel toe leiden als de koe niet bij de horens gepakt wordt. Dit soort kantelpunten (= de oorspronkelijke betekenis van het woord 'crisis') kenmerkt zich o.a. middels gewichtige keuzes, twijfelen aan de eigen competenties, somberheid, futloosheid, kort lontje (de amygdala wordt minder geremd), moedeloosheid, lichamelijke ongemakken (bv hoofdpijn, spierpijnen of spijsverteringsmoeilijkheden > neveneffecten van langdurige overproductie cortisol), vergeetachtigheid (het effect op de hippocampus), irritatie, piekeren (al dan niet rond existentiële vragen) of 'leegte' ervaren... Of het nu gaat om een burn-out, midlifecrisis, ontslag, pril ouderschap, (nakende) scheiding, overlijden, enz. Niet zelden komt het neer op een identiteitscrisis: wie ben ik zonder mijn partner/status/ouders/collega's?

Ook veel voorkomend: je bent op een punt gekomen dat je alles bereikt hebt waarvan je droomde maar desondanks niet gelukkig bent. Je voelt dat het anders moet maar je zit vast in je gouden kooi en weet niet meer van welk hout pijlen maken. Je wilt je leven een draai geven maar is het risico niet te groot? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

 Never waste a good crisis

Vind je het moeilijk te erkennen dat je hulp kan gebruiken? Alsof je dan gefaald hebt ipv dat je het gemaakt hebt? Je bent niet alleen. In de huidige maatschappij lijkt succes de nieuwe maatstaf. Maar je kan ook zelf je eigen pad uitstippelen ipv bij iemand aan te kloppen. Het duurt alleen wat langer. Maar veel tijd kost het sowieso. Welke weg je ook kiest: uiteindelijk moet iedereen het met zichzelf doen in de zoektocht naar verlichting (in de betekenis van een minder zwaar leven). Dat betekent dat de weg voor iedereen anders is. Mogelijks dien je een stap achteruit te zetten om er twee vooruit te zetten. Of een stap in het onbekende, uit je comfortzone. Maar het loont de moeite. Zo niet blijf je een speelbal van emoties, oerinstincten, onbewuste aannames en conformistisch gedrag. Mentaal volwassen en onafhankelijk worden, is de mooiste weg die een mens in zijn leven kan afleggen. En de enige die er echt toe doet.

 
 
 

AFSPREKEN

 
 

Bel/sms naar 0032 (0)474 279 557 of mail frederik @ levenslessen.be om een moment in te plannen. Eén gesprek kan voldoende zijn, tenzij in onderling overleg besloten wordt meerdere sessies in te plannen.

 
 
 
 
 
 
WIJSNEUZEN