Filosofie
 

FILOSOFISCHE CONSULTEN / MENTAL COACHING

wegwijzers op kruispunten in het leven

Twijfelen over gewichtige keuzes, met existentiële vragen geconfronteerd worden, of 'leegte' ervaren... Het zijn typische verschijnsels op scharniermomenten zoals bij een burn-out, midlifecrisis, ontslag, verhuis, ouderschap, scheiding, overlijden, lege nestsyndroom, enz. Of op een moment dat je alles bereikt hebt maar desondanks niet gelukkig bent. Of je hebt 'gewoon' last van minderwaardigheidsgevoelens, perfectionisme, controledrang... Wat het ook is, je voelt dat het anders moet en misschien weet je zelfs niet meer van welk hout pijlen maken. Wat nu?

Als consulent / mental coach help ik mensen, met behulp van in-zichten en denkveranderingen, op weg naar nieuwe perspectieven in moeilijke of uitzichtloze situaties. De ervaring leert dat op zo'n moment een andere stem verrijkend is, of gewoon een luisterend oor. In principe hoef je zelfs geen specifieke (hulp)vraag te hebben. We worden vanzelf wijzer door gewoon als volwassenen onder elkaar een comfortabel gesprek te voeren. Liefst doe ik dat in een praatcafé of middels een kleine wandeling, maar een thuisomgeving is ook mogelijk. Als we maar op ons gemak zijn.

Vind je het moeilijk te erkennen dat je hulp kan gebruiken? Alsof je dan gefaald hebt ipv dat je het gemaakt hebt? Je bent niet alleen. In de huidige maatschappij lijkt succes de nieuwe maatstaf. Ik trapte zelf in die val. Maar mijn koppigheid, betweterigheid en angst voor schaamte hielden mij niet tegen een eigen weg uit te stippelen. Je kan het dus gerust ook zelf. Het duurt alleen wat langer. Maar tijd kost het sowieso. Toegegeven: ik redde het destijds niet helemaal alleen. Relatietherapie, cursussen, retraites: ze bevorderden het proces. Welke weg je ook kiest: uiteindelijk moet iedereen het met zichzelf doen in de zoektocht naar verlichting (in de betekenis van een minder zwaar leven). Dat betekent dat de weg voor iedereen anders is. Mogelijks dien je een stap achteruit te zetten om er twee vooruit te zetten. Of een stap in het onbekende, uit je comfortzone. Maar het loont de moeite. Zo niet blijf je als een zombie door het leven lopen: als een speelbal van emoties, oerinstincten, onbewuste aannames en conformistisch gedrag. Mentaal volwassener en onafhankelijker worden, is de mooiste weg die een mens in zijn leven kan afleggen. En de enige die er echt toe doet.

Hoe afspreken? De planning, van maandag tem zaterdag, wordt opgemaakt bij het begin van elke week. Vanaf maandag kan je mij dus contacteren met jouw vrije middagen of (voor)avonden, waarna gekeken wordt naar een overeenkomstig moment in beide agenda's. Bel/sms naar 0032 (0)474 279 557 of stuur een mailtje via frederik @ levenslessen.be. Eén ontmoeting kan voldoende zijn, maar indien wenselijk wordt het een serie van meerdere sessies. Een ontmoeting duurt minimaal een half uur, maximaal twee uur (indien de agenda's het toelaten). Antwoorden vinden is bijzaak, belangrijker is alles helder te krijgen: zowel de vraagstelling, de eventuele patstelling, als de motor achter de (overvloed aan) gedachten in het hoofd.

Jos Kessels: "Het doel van een (socratisch) dialoog is uit te stijgen boven het individuele denken en daardoor inzichten te verwerven die ieder voor zich niet zou kunnen bereiken."

PRAKTISCH

 
 
 
 
 

WIJSNEUZEN

 
 
 
 

10-DAAGSE

 
 
 

BEGELEID (SECULIER) PELGRIMEREN

Om je leven terug op de rails te krijgen, is het handig vanop een afstandje de (dwaal)sporen te overzien. Via eeuwenoude paden gaan we van herberg naar herberg: seculier pelgrimeren noem ik het, los van religieuze connotaties, zoals men reeds deed voor onze tijdrekening. Het gaat om het weldadige effect van dagen na-een wandelen: te midden de natuur steeds verder weg trekkend van de vertrouwde omgeving en daarmee dichter bij jezelf komend. Ik duw je hierbij figuurlijk vooruit. Of niet. Misschien is mijn aanwezigheid al genoeg. Het is jouw weg. Soms wandelen we in stilte: om gedachten tijd te gunnen op te borrelen, te laten sudderen of te laten zakken. En evengoed lopen we een dag los van elkaar.

De weersomstandigheden doen er niet toe. Elk weer heeft zijn voordeel. Opheldering volgt als vanzelf, bewolkt of niet. Desgewenst worden onze rugzakken getransporteerd van locatie naar locatie. Het aantal kilometers bekijken we van dag tot dag en onderweg zijn er genoeg tussenstops. Het aantal begeleide dagen kan beperkt worden waarna je je eigen weg vervolgt tot aan de oceaan (wat ook een goed idee is na 10 dagen als je de tijd en financiële marge hiervoor hebt).

Klinkt onbetaalbaar? Valt mee, voor mij is dit ook vakantie. Mijn vergoeding kies je zelf naar gelang wat mogelijk is of wat het voor jou waard is. Daar voel ik mij ook het best bij. Vind je dit moeilijk en heb je liever een idee wat gemiddeld betaald wordt? Contacteer me even. In het andere geval ook, anders geraken we niet op pad :) Sowieso volgt eerst een intake-gesprek. Op die manier weten we beide met wie we te maken hebben en of het klikt. Het intake-gesprek dient ook om de aanpak goed voor ogen te krijgen en of het dit is wat je wilt en nodig hebt. Standaard doe ik dit 1 op 1 maar het concept kan natuurlijk ook met een groepje. Liever met een vrouw op stap? Check even eselcamino.be, go-camino.com, of mira-coaching.be. Afspreken? frederik @ levenslessen.be.


Startplaatsen : Puy-en-Velay in Frankrijk (trein), Figeac in Frankrijk (trein), Roncevalles in Spanje (trein + taxi vanuit Frankrijk) of Porto in Portugal (vliegtuig).

Foto's © Frederik Claeys :
1. Camino Portugués (Caminha)
2. Camino Francés (Pamplona)
3. Via Podiensis (Aubrac)

Peter Harteloh: "Wandelen heeft als activiteit een belangrijke rol gespeeld in het leven en werken van veel filosofen. Frédéric Gros geeft hiervan enkele voorbeelden: bij Nietzsche (wandelen als metafoor voor de worsteling met het leven), Rousseau (wandelen om zichzelf terug te vinden), Kant (wandelen als denkdiscipline), Heidegger (wandelen als retraite en inspiratiebron) en Gandhi (wandelen als mystiek). Om te wandelen is geen scholing, techniek, uitrusting of geld nodig. Alleen een lijf, ruimte en... tijd."