Filosofie
 
 

 Hoe te leven? [ ind. trajecten mogelijk vanaf sept. 2021 ]

Iedereen kan zich de kunst van het leven eigen maken. Daar hebben we niet eens hippe zelfhulpboeken voor nodig. De oude Grieken en Romeinen wisten al waar de klepel hing. Maar na hen werden veel filosofische teksten verbannen en verbrand. We moesten geloven in een paradijs ná ons leven. Gelukkig leven we nu in een seculiere en vrijdenkende regio zonder dogma's. Een (potentieel) paradijs op aarde.

We kunnen dus perfect onze eigen weg 'maken'. Zoals het ook in het taoïsme luidt: de weg (tao) bestaat niet, creëer en volg je eigen weg. Er is geen einddoel, de weg ís het doel (komt eveneens tot uiting in het stoïcisme en het boeddhisme).

Het is wel opletten met welke informatie we onszelf voeden, het bepaalt wie we worden. We zijn daarom best zorgvuldig met wie we ons omringen, welke literatuur we tot ons nemen, welke podcasts we beluisteren, welke youtube-kanalen we volgen, wie onze mentor wordt.

Waarom kiezen voor individuele begeleiding? Het kan een welgekomen hulpbron zijn voor wie houvast zoekt, wie op korte tijd grote stappen vooruit wil zetten of wie iemand kan gebruiken om met afstand naar zijn of haar issues te kijken. Tijdens zo'n begeleidingstraject nemen we zowel concrete situaties onder de loep, als meer algemene worstelingen (stress, zelfontplooiing, persoonlijkheidskenmerken, relatieperikelen...).

Uiteindelijk is elke dag een nieuwe kans om met een propere lei te beginnen.

Kanttekening: de kans is groot dat de stap naar persoonlijke ontwikkeling pas gezet wordt wanneer iets moét veranderen. Bijvoorbeeld bij een identiteitscrisis door verlies van werk of van een naaste, of als de conflicten in familiale en professionele relaties te heftig worden. Het enige wat dan nodig is, is emotioneel volwassen worden... Dit is echter een proces dat tijd nodig heeft en bij momenten pijnlijk kan zijn, al was het maar omdat ons ego ervan langs krijgt. In de drukte van het bestaan opteren we liever voor de vertrouwde en gemakkelijke status quo zolang het kan, zelfs als we beseffen dat zelfontplooiing en bewustzijnsverruiming ons op lange termijn goed zou doen en onze relaties er wel bij zouden varen. Sommigen slagen erin om zelfkennis op te bouwen en aan reflectie te doen voor de grote levensvragen opduiken, of wanneer ze opdoemen maar nog niet samenvallen met relatie- of andere midlifecrisissen (je hebt alles bereikt waarvan je droomde - dit is de top van Maslow zijn piramide - en je vraagt je af: is het dit nu?). Des te beter natuurlijk. Maar het is dus volstrekt normaal, in zekere zin zelfs logisch, dat de 'pijnlijke' stap naar zelfbevrijding pas gezet wordt als de andere pijn te groot wordt. Wanneer je er ook aan begint: beter laat dan nooit.

 Hoe, wat, waar?

De eerste sessie is gratis. Het kan daarbij blijven als het enthousiasme ontbreekt (dat valt niet te forceren). Al is de kans groter dat we na het kennismakingsgesprek samen op stap gaan. Dat kan letterlijk als jouw voorkeur uitgaat naar buitensessies, en anders zetten we ons binnen: in Gent (Frederiks werkplek), of elders in de Benelux (je betaalt dan gewoon de extra uren die erbij komen). Dit zijn geen stijve therapiesessies: een huiselijke omgeving werkt prima, net als een koffiebar of hotel-lounge bijvoorbeeld. Via Zoom kan natuurlijk ook (behalve de eerste sessie). Eén bijeenkomst duurt plusminus een uur.

Voorbeelden van hinderlijke emoties en gedragingen: controledrang, schaamte, schuld, spijt, angst, stress, eenzaamheid, jaloezie, irritatie, frustratie, langdurige rouw, woede, perfectionisme, impulsiviteit, egocentrisme, wantrouwen, naïviteit, erkenningszucht, pessimisme, onzekerheid, verslaving, slachtofferdenken, gelijk willen hebben, pleasegedrag, faalangst, ongezonde levensstijl, verbittering, besluiteloosheid, overbezorgdheid, neerslachtigheid, piekeren, futloosheid, statusangst, consumptionisme, opgejaagdheid, etc... Schrappen wat niet past! :)

We halen er tot slot graag Confucius bij. Hij zei: 'Niets van wat ons overkomt is erg, als we er lessen uit trekken en er de vruchten van plukken'. En Dabrowski stelde het zo: 'crisismomenten zijn fases in het leven die persoonlijke groei kunnen triggeren'.

 

Aarzel niet om Frederik te mailen (frederik @ levenslessen.be) of te bellen (0474 279 557) voor meer uitleg of voor een verkennend gesprek.

VOORBEELDEN VAN ISSUES
 
KOSTPRIJS / SESSIE