Filosofie
 

LEVENSKUNST- RETRAITE

van onrust naar gemoedsrust

Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Hoe vrede hebben met wat is? Vanwaar al dat gepieker? Waarom kunnen we niet alleen zijn? Hoe omgaan met woede en jaloezie? Wat met de angst 'niet-goed-genoeg' te zijn? Over dit soort kwesties gaan de lezingen deze week, waarbij concrete handvaten aangereikt worden om met de uitdagingen van het leven om te gaan. Daarnaast kan je tijdens de retraite ook zorgeloos wandelen, lekker en gezond eten, je (desgewenst) laten masseren en gewoon gezellig samenzijn!

Met het ontbijt achter de kiezen, verzamelen we in de grote Kota voor een eerste voordracht rond levenskunst. Na de lunch is er ruimte voor een wandeling, een massage of om iets te lezen. De vakbibliotheek herbergt boeken rond o.a. psychologie, boeddhisme, stoïcisme, non-dualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Om half vijf komen we terug samen. Interactie is steeds mogelijk, maar wil je de hele tijd achteroverleunen en gewoon luisteren? Prima. Alle sessies zijn trouwens facultatief. Voel je vrij en welkom!

’s Avonds nestelen we ons rond het kampvuur en luisteren naar live-muziek of verhalen. Op dinsdag en donderdag is er een vraag & antwoord-sessie.

Verwacht een no-nonsense en non-dogmatische aanpak waaruit elkeen de inzichten plukt die voor hem/haar werken of goed voelen. In tegenstelling tot religies gelden hier geen heilige boeken die je moét volgen om tot een deugdelijk en gelukkig leven te komen. Dat zou ook een begoocheling zijn: hét pad naar gemoedsrust bestaat niet. Het is aan onszelf om een weg uit te stippelen waar het aangenaam toeven is (welke dus voor iedereen anders is).


 PRAKTISCHE INFO

 
 
 
 

 

REACTIES

 
 
 
 

VOORDRACHTEN

 
 
 

Levenskunst

Alle voordrachten deze week hebben tot doel het leven te 'verlichten'. We bekijken hoe we écht volwassen kunnen worden (mentaal/emotioneel) en zo meer innerlijke rust ervaren. We hebben het ook over de burn-outepidemie, de geluksqueeste, copingstrategieën, etc. Als eclecticus beroept Frederik zich zowel op eigen inzichten als de geschriften van bekende levenskunstenaars: van oost tot west, van vroeger tot nu. Hieronder voordrachten die aan bod kunnen komen. Andere mogelijke thema's: veerkracht, stress, egomechanismen, empathie, slachtofferschap, angst, prestatiedruk, eenzaamheid, afwijzing, verslaving, relaties, schaamte, vergeving, zingeving, perfectionisme,...

Sleutels tot Geluk

Er wordt zoveel over geluk gesproken en naar geluk gezocht. Het is de meest universele en tijdloze zoektocht die er bestaat. Tijdens deze voordracht gaan we uitgebreid in op de meest cruciale denk- & omgevingsfactoren. Wat maakt ons (on)gelukkig? Hoe vrede hebben met wat is? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Welke relaties dragen bij tot ons mentale welzijn? Geluk bij een zwaar ongeluk: kan dat? En is het überhaupt mogelijk gelukkig door het leven te wandelen of is het realistischer om 'gewoon' een tevreden leven te leiden? Veel vragen, maar nog veel meer antwoorden tijdens deze uiteenzetting over wat iedereen in essentie probeert te bereiken.

Onafhankelijk(er) Leven

Waarom vinden we het zo moeilijk om alleen te zijn? Of we nu in een relatie zitten of niet. Want relaties zijn niet zelden een vorm van escapisme: het niet zonder de ander kunnen. De Franse filosoof Blaise Pascal zei al in de 17e eeuw: 'Alle ellende van de mensen kent maar één oorzaak, namelijk dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven.' Dat merken we nu: het is een uitdaging op onszelf aangewezen te zijn omdat afleidingen wegvallen tijdens de lockdowns. Om gemoedsrust te bekomen, ook in post-coronatijden, is het belangrijk genoeg te hebben aan jezelf. Dan is al wat daarbij komt surplus (verbinding is een psychologische basisbehoefte), evenwel zonder afhankelijkheidsrelaties.

Minder piekeren

De prefrontale cortex is een fantastisch instrument dat ons onderscheidt van andere dieren. Maar bij verkeerd gebruik wordt het een 'dooddoener'. Piekeren (de innerlijke criticus de overhand laten nemen) ligt namelijk ten grondslag aan depressie en burn-out, en is zelfs een katalysator bij zelfdoding. Maar wat is het (evolutionaire) nut van zo'n donkere periode? Voor verlichting zorgen de aangereikte levenskunsten en inzichten. Bij Frederik mondde het malen destijds uit tot een knoert van een midlifecrisis. Hij illustreert dat wie de koe bij de horens pakt, uiteindelijk meer rust vindt dan ooit te voren.


 

SATSANGS (DI & DO)

 
 
 

Q&A

Stel de vraag die in je opkomt, of niet. Deze vragen mogen best persoonlijk zijn. Uiteindelijk bestaan er geen "privé-problemen", enkel de context is anders. Maar ook algemenere vragen kunnen de revue passeren, zoals: Hoe loskomen van conditioneringen? Wat is de zin van het leven? Is geluk maakbaar? Wie of wat is ‘ik’?
Op Wikipedia staat te lezen dat "hedendaagse satsang-leraren vaak Oosterse filosofieën combineren met methoden uit de moderne psychologie". Dat klopt, al mogen de Westerse filosofieën daar gerust aan toegevoegd worden!
(deze sessies zijn ook apart te volgen, los van de retraite)


 

MINDFULNESS

 
 
 

MEDITATIE & RELAXATIE

Behalve de voordrachten zijn er deze week ook eenvoudige stoïcijnse en boeddhistische meditatie-oefeningen. Zij vormen de basis van mindfulness en helpen om uit de maalstroom van gedachten te stappen ipv je ermee te identificeren. Even afstand nemen van onze gedachten om te (door)zien dat ze van voorbijgaande aard zijn. Herhaling en oefening helpt daarbij.

Even een oordeelloos moment, even geen moetens. En in het beste geval houden we daar nadien - in het 'echte' leven - nog iets van over. Sluit je ogen en laat je meevoeren. Relax time! 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys (BE)

Frederik Claeys is filosofisch docent en levenskunstenaar. Tijdens de jaren 2000 was hij actief als muziekprogrammator en dj voor o.a. de Gentse Feesten. Na een burn-out legde hij zich toe op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Het bracht hem voor de klas in het middelbaar, maar intussen ligt zijn focus op volwassenen met existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Frederik geeft regelmatig lezingen, werkt aan een non-fictie boek en organiseert retraites in België en Nederland. Daarnaast is hij reisleider voor Bunkhouse en Zuiderhuis.


Lidewij Van Der Ploeg (NL)

Lidewij van der Ploeg studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op het onderwerp mensenrechten en bedrijfsvoering. Later werd ze docent aan de Universiteit Utrecht en aan de Hanzehogeschool Groningen. Op haar 25e kwam ze voor het eerst in aanraking met Eckhart Tolle’s boek 'De Kracht van het Nu'. Dit veroorzaakte zo'n grote innerlijke omslag dat een intense zoektocht volgde naar vrijheid en rust. Een proces dat werd bespoedigd met de hulp van verschillende spirituele leraars. Momenteel woont ze in Paleochora, Kreta.


masseuse (NL)

Tijdens de retraite is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseuse. Een ontspannende massage die vaak lang nazindert... Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen. Het is een weldaad voor lichaam én geest. Wie wil kan zich een tweede keer laten masseren tijdens de midweek (wanneer iedereen aan bod is gekomen). Tijdens eerdere retraites werden we verwend door Hélène Renier (massagesayurvediques.net) en Maria van der Lichte (mariavanderlichte.nl). Deze zomer neemt Therese van den Akker ons onder handen (o.v.). Meer details volgen nog. 

FOTO'S (15)

 
 
 

 

ACCOMMODATIE

 
 
 

HELIOS HEERDE, GELDERLAND / VELUWE

De accommodatie, gelegen op een mooi vormgegeven natuurlijk terrein van 7700 m2, bestaat uit 4 gebouwen waarvan drie met slaapkamers. Daarnaast zijn er verschillende sprookjesachtige en fantasievolle, tiny house type overnachtingsruimtes zoals de twee 'boomhutten', de mini-kota, de Elfjes-caravan en het 'Hans en Grietje huisje'. Deze knusse buitenruimtes zijn geliefd bij deelnemers omdat het een ervaring is om erin te slapen en ze rust en privacy bieden. Toilet en douche zijn steeds in de directe omgeving aanwezig. Check hier alle slaapvertrekken.


 

WIJZE WOORDEN

 
 
 
 

PROCESSEN

 
 
 

VAN ONRUST NAAR GEMOEDSRUST
VAN WANTROUWEN NAAR VERTROUWEN
VAN SLAAF NAAR BAAS VAN JE EMOTIES
VAN VERSLAVING NAAR VERVULLING
VAN MINDERWAARDIG NAAR GELIJKWAARDIG
VAN KWETSBAAR NAAR ONVERSTOORBAAR
VAN ZWAARWICHTIG NAAR ZACHTMOEDIG
VAN FIXED NAAR GROWTH MINDSET
VAN ONZEKER NAAR ZELFZEKER
VAN ZELFKRITISCH NAAR ZELFACCEPTATIE
VAN ENERGIEVRETERS NAAR ENERGIEGEVERS
VAN EGOÏSME NAAR ALTRUÏSME
VAN MAXIMIZER NAAR SATISFICER
VAN LIJDEN NAAR LEIDEN

 

INTERVIEW