Filosofie
 

F!LOSOFISCHE RETRAITE

wijzer worden, relaxen, wandelen, massages en heerlijk eten in the middle of nowhere

Een ontspannende én leerrijke midweek met vooral praktische filosofie en dito psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Zo komt o.a. groepsdenken aan bod tijdens de voordracht rond psychologie: welke zijn de evolutionaire en hedendaagse voordelen en wat met het grootste nadeel, onze neiging tot discriminatie? Een flinke portie levenskunst passeert ook de revue. Zoals hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Verder bekijken we wat te leren valt uit deze corona-fase (dit zijn ongemeen boeiende tijden). Verderop meer cursus-details.

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren of een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om vier uur begint de tweede lezing (tot 18u met pauze tussenin).

De maaltijden van onze Nederlandse gastheer Fons zijn op zich al een reden om af te komen: (h)eerlijk eten. Het retraite-centrum in Picardië, op de grens met de Franse Ardennen, bevindt zich aan het eind van een doodlopende weg in een weids landschap en aan de rand van een ontzaglijk groot woud.

** Corona-update: tijdens de retraite is het desgewenst mogelijk bij alle activiteiten / maaltijden afstand te bewaren. De voordrachten gaan zoveel mogelijk buiten door. Dit weerhoudt ons niet er een gezellige en boeiende week van te maken! Desgewenst is het ook mogelijk te kamperen rond het gebouw (de tuin was vroeger een mini-camping). **


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 
Vandalisme met diepgang in het herentoilet van het KASK in Gent

Levenskunst

Levenswijsheden die echt helpen in het dagelijkse leven. Zoals: hoe gemoedsrust ervaren ipv onrust? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede(uitbarstingen), wrok, jaloezie, irritatie, spijt, schaamte, frustratie of je gekwetst/afgewezen voelen? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Wat met de zin(loosheid) van het leven? Hoe minder perfectionistisch zijn? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Kortom: hoe te leven? En wat is een goed leven, los van morele opvattingen? Frederik combineert eigen inzichten met de meesterlijke voorschriften van levenskunstenaars, van Oost tot West, van vroeger tot nu.

De uitdagingen van vandaag

Wat vinden we vanzelfsprekend waarvan we binnen 200 jaar zullen zeggen: hoe konden we? Welke heersende dogma’s, normen en waarden zijn het overdenken waard? Waarom lopen we in deze burn-outmaatschappij massaal tegen onze grenzen aan? Hoe omgaan met onze voorkeur voor groepsdenken, tevens de kiem voor racisme? Is de dekolonisatie in de Benelux een feit? Vanwaar de heropleving van het populisme? Evolueren we na Corona naar een autocratische wereld (verdere deglobalisering) of eerder andersom (mondiale aanpak pandemieën & klimaat)? Waren we te zelfzeker als 'onschendbare' wezens en welke lessen trekken we uit deze periode?

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv leuke gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers. Maar als dé waarheid niet bestaat, heeft het dan wel zin door te denken? Goed om weten: dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: Wat is er erg aan een nieuwe meteorietinslag zoals 66mljn jaar geleden? Zijn mensen irrationele kuddedieren? Wat zou jij doen als multimiljonair? Is een hond meer waard dan een varken? Is vreemdgaan 'menselijk'?

Gelukkig Tevreden

Vorig jaar waren we met dit topic twee dagen zoet. Dit keer houden we het bij één korte, gebalde, sessie (tijdens de wintereditie weiden we er mogelijks langer over uit). We hebben het hier over de meest universele en tijdloze zoektocht die er bestaat. Werkelijk iedereen probeert in essentie gewoon gelukkig te zijn. Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Hoe vrede hebben met wat is? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Geluk bij een zwaar ongeluk: kan dat echt? En is het wel mogelijk gelukkig door het leven te wandelen? Het lijkt namelijk realistischer een tevreden leven te leiden, dan een gelukkig leven.

Praktische Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. In deze sessie houden we het heel praktisch. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? We bekijken tijdens deze sessie veel voorkomende denkfouten, waanbeelden en onbewuste mechanismen. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

Levenslessen

Je bepaalt zelf (anoniem) mee de inhoud van deze sessie. Qua mogelijke thema's gaat het heel breed: eenzaamheid, verslaving, klimaat, slaapperikelen, monogamie, feminisme, perfectionisme, fake-news, zelfkritiek, seksualiteit, dood, nondualisme, nonviolent communication, angst, piekeren, afweermechanismen, burn-out, zelfdeterminatietheorie, pornografie, conditioneringen, ethiek, vergeving, opvoeding, racisme, complotdenken, democratie, hechting, placebo's, woedebeheersing, boeddhisme, kwetsbaarheid, taboes, persoonlijkheidsstoornissen, vrijheid, genmodificatie, A.I., keuzestress, emoties, trouw(en), schaamte, secularisme, depressie, pestgedrag, meritocratie, narcisme, groepsdruk

 
 

REACTIES

 
 
 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Studies rond humanisme en psychologie brachten Frederik voor de klas, maar de 'school van het leven' maakte hem nog het meest wijzer. Met dank aan een carrière in de culturele sector die uitmondde in een burn-out en een knoert van een midlifecrisis. Waarop hij besloot uit de ratrace te stappen en zijn blik te verruimen. Levenswijsheden kruisten zijn pad, als handvaten op een klimmuur.

Frederik Claeys is filosofisch consulent en -docent. Als verlichtingsdenker en humanist is hij een kind van zijn tijd. Zijn eerste non-fictie boek wordt verwacht eind 2020.


frederikclaeys.com

Hélène Renier [masseuse]

Ayurvedische (of Indische) massage brengt het lichaam tot diepe welzijn en ontspanning. De combinatie van warme sesamolie en weldoende handen werkt voedend en verwarmend en zal ervoor zorgen dat je je rustiger en evenwichtiger voelt. Het brengt de spieren tot ontspanning, stimuleert de doorbloeding en ontgift het lichaam. Gedurende de massage word je zowel fysiek, emotioneel als spiritueel aangepakt.

“Een ruimte om aandacht te geven aan wat zich hier en nu afspeelt in het lichaam en wat het nodig heeft. Een uitnodiging om mentaal los te laten en de connectie tot jezelf en je lichaam aan te gaan.”


massagesayurvediques.net


 
 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 
 

INTERVIEW