Filosofie
 

F!LOSOFISCHE RETRAITE

wijzer worden, relaxen, wandelen, massages en heerlijk eten in the middle of nowhere

Een ontspannende en leerrijke midweek met vooral praktische filosofie en dito psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Een flinke portie levenskunst passeert zeker ook de revue. Zoals hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Verderop meer cursus-details.

Na de mmiddag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren of een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om vier uur begint de tweede lezing (tot 18u met pauze tussenin). 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur.

De maaltijden van onze Nederlandse gastheer Fons zijn op zich al een reden om af te komen: (h)eerlijk eten. Het retraite-centrum in Picardië, op de grens met de Franse Ardennen, bevindt zich aan het eind van een doodlopende weg in een weids en glooiend landschap, maar vooral aan de rand van een ontzaglijk groot woud.

** De voordrachten gaan zoveel mogelijk buiten door. Desgewenst is het ook mogelijk te kamperen rond het gebouw (de tuin was vroeger een mini-camping). Voorkennis over filosofie / psychologie niet nodig. **


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

 

REACTIES

 
 
 
 

VOORDRACHTEN

 
 
 
Vandalisme met diepgang in het herentoilet van het KASK in Gent

Levenskunst & Gelukskunst

Levenswijsheden die echt helpen in het dagelijkse leven. Zoals: hoe komen tot gemoedsrust ipv onrust? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie, spijt, schaamte en afwijzing? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Wat met de zin(loosheid) van het leven? Hoe minder perfectionistisch zijn? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Hoe vrede hebben met wat is? Kortom: hoe te leven? Frederik combineert eigen inzichten met de meesterlijke voorschriften van illustere levenskunstenaars: van Oost tot West, van vroeger tot nu.

Groepsdenken

Waarom zijn we in staat mee te draaien in een genocide-machine? Wat zijn de voordelen van groepsdenken? Is elke leermeester een soort goeroe? Is er een verschil tussen een sekte en een religie/ideologie? Waarom doen we überhaupt aan hokjesdenken? Is racisme = egoïsme? Wanneer zijn we het meest kwetsbaar voor blinde idolatrie? Hoe werkt etnocentrisme? Welke is de link tussen onze amygdala en stereotypering? Waarom conformeren we onbewust met onze omgeving, de heersende waarden en normen? Hoe omgaan met de toenemende polarisatie? En wat is de kracht van uniform-iseren?

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv leuke gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers. Maar als dé waarheid niet bestaat, heeft het dan wel zin door te denken? Goed om weten: dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: Wat is er erg aan een nieuwe meteorietinslag zoals 66mljn jaar geleden? Zijn mensen irrationele kuddedieren? Wat zou jij doen als multimiljonair? Is een hond meer waard dan een varken? Is vreemdgaan 'menselijk'?

Constructief communiceren

Uitleg volgt.

Praktische Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. In deze sessie houden we het heel praktisch. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? We bekijken tijdens deze sessie veel voorkomende denkfouten, waanbeelden en onbewuste mechanismen. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

Levenslessen

Je bepaalt zelf (anoniem) mee de inhoud van deze sessie. Qua mogelijke thema's gaat het heel breed: eenzaamheid, verslaving, klimaat, slaapperikelen, monogamie, feminisme, perfectionisme, fake-news, zelfkritiek, seksualiteit, dood, nondualisme, nonviolent communication, angst, piekeren, afweermechanismen, burn-out, zelfdeterminatietheorie, pornografie, conditioneringen, ethiek, vergeving, opvoeding, racisme, complotdenken, democratie, hechting, placebo's, woedebeheersing, boeddhisme, kwetsbaarheid, taboes, persoonlijkheidsstoornissen, vrijheid, genmodificatie, A.I., keuzestress, emoties, trouw(en), schaamte, secularisme, depressie, pestgedrag, meritocratie, narcisme, groepsdruk

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Studies rond humanisme en psychologie brachten Frederik voor de klas, maar de 'school van het leven' maakte hem nog het meest wijzer. Met dank aan een carrière in de culturele sector die uitmondde in een burn-out en een knoert van een midlifecrisis. Waarop hij besloot uit de ratrace te stappen en zijn blik te verruimen. Levenswijsheden kruisten zijn pad, als handvaten op een klimmuur.

Frederik Claeys is filosofisch consulent en -docent.
Als verlichtingsdenker en humanist is hij een kind van zijn tijd.


frederikclaeys.com

[masseuse]

Tijdens de retraite is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseuse. Een ontspannende massage die vaak lang nazindert... Je kan kiezen voor een sessie van 30min, een uur of anderhalf uur. Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen. Het is een weldaad voor lichaam én geest. Wie wil kan zich een tweede keer laten masseren tijdens de midweek wanneer iedereen aan bod is gekomen. Wie dit jaar meekomt met een mobiele massagestudio, wordt later bekend gemaakt.

Vorig jaar hadden we Hélène Renier (massagesayurvediques.net) op bezoek, twee jaar geleden Maria van der Lichte (mariavanderlichte.nl). 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 

INTERVIEW

 
 
 

GEDICHT

 
 
kun je je indenken
dat door na te denken
je ook gaat doordenken
waardoor je je uiteindelijk kunt bedenken
je mag dit gerust eens overdenken
of er over denken
noem het desnoods meedenken
ik zal je heus van niets verdenken
het is gewoon niet meer weg te denken
laat ons dit als aandenken
af en toe eventjes gedenken

Godart Bosmans @ Milonga