Filosofie
 


LEVENSKUNST & FILOSOFIE ZOMERWEEK
leerrijke en ontspannende bijeenkomst met (h)eerlijk eten vlakbij de Franse grens

Welkom op onze jaarlijkse midweek boordevol praktische filosofie en psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Daar hoort dus een flinke portie levenskunst bij: hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Waarom doen we wat we doen? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte?

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om half vijf begint de tweede lezing. Nadien wacht ons een heerlijk biologisch diner. 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

De retraite-locatie ligt verscholen aan het eind van een doodlopende weg, op de rand van Belgische Gaumestreek en de Franse Ardennen. Je kan wandelgewijs zowel het geborgene van het bos opzoeken, als het weidse van de glooiende grasvelden. De groep bestaat steevast uit een mix van nieuwe deelnemers en terugkomers, en de leeftijden situeren zich veelal tussen de 35 en 65. Wie jonger is, is uiteraard meer dan welkom: want jong geleerd is oud gedaan... En in omgekeerde richting: een mens is nooit te oud om te leren!


 PRAKTISCHE INFO

 
 
 
 

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys is filosofisch docent en levenskunstenaar. Tijdens de jaren 2000 was hij actief als programmator en dj voor o.a. de Gentse Feesten. Na een midlifecrisis legde hij zich toe op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Dit bracht hem voor de klas in het secundair, maar intussen ligt zijn focus op volwassenen met existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Frederik geeft regelmatig lezingen, werkt aan een non-fictie boek en organiseert filosofische retraites. Daarnaast is hij als wandelgids verbonden aan reisorganisaties Bunkhouse en Zuiderhuis. 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 

INTERVIEW

 
 
 

REACTIES