Filosofie
 

DE FILOSOFISCHE RETRAITE

wijzer worden, relaxen, wandelen, massages en heerlijk eten in the middle of nowhere...

Een ontspannende en leerrijke midweek met veel praktische filosofie en dito psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Daar hoort dus een flinke portie levenskunst bij: hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Verder op deze pagina meer details over de cursussen.

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren, in de zwemvijver springen, een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om vijf uur begint de tweede lezing. Nadien wacht ons een heerlijk biologisch diner. 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

De retraite-locatie ligt in Haspengouw (Borgloon, Belgisch Limburg), op een domein van 7 hectare, temidden fruitboomgaarden en zonder directe buren in de wijde omgeving. Extra troeven: sauna, hottub en jacuzzi. Er stopt een bus op exact 1000 meter. Het dichtstbijzijnde treinstation (Sint-Truiden) ligt verderop. De vegetarische en veganistische gerechten van gastvrouw Lieve zijn homemade en met zoveel mogelijk groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin, 100% natuurlijk en zonder geraffineerde suikers. Ze houdt tevens rekening met speciale dieetwensen. Erika Van Tielen over deze plek: "Ik noem het een thuisje op het einde van de wereld. Een prachtig landgoed in Helshoven, Borgloon. Een oord waar ooit het water van de Herk het molenrad van de Engelingenmolen liet draaien. Er is ook een fantastische zwemvijver. En ze hebben de meest fotogenieke ezels rondlopen!" landvanengelingen.be


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 

Vrouwelijke filosofen

Vrouwelijke denkers werden vroeger zelden serieus genomen waardoor er weinig naslagwerk is van vrouwelijke signatuur. Het is dus niet verwonderlijk dat we sneller mannen citeren dan vrouwen. Desondanks zijn er doorheen de geschiedenis heel wat vrouwelijke denkers waar we veel van kunnen leren. Neen, het wordt geen compleet overzicht, dat is onmogelijk, zeker omdat er vandaag (gelukkig) veel vrouwelijke denkers zijn. Maar we bekijken enkele interessante denkbeelden waarvan sommige misschien nooit door een man bedacht konden worden. Maar denken vrouwen wel anders of denken we dan teveel in hokjes? En mag een man praten over vrouwen?

De uitdagingen van vandaag

Waar we zeker aandacht aan zullen besteden zijn de uitdagingen waar we vandaag en in de nabije toekomst voor staan. Om er enkele te noemen: de teloorgang van de democratie in Westerse landen met ‘gidsland’ Amerika op kop; het pandemiebeleid (en onze eigen aanpak op micro-niveau) zonder daarbij te vervallen in de polarisatie-val; de toenemende vermogensongelijkheid; de tentakels en bedoelingen van China en Rusland. En zo zijn er nog hete hangijzers, teveel om hier op te sommen. Maar daarvoor komen we samen. Wees gerust: er komen ook positieve ontwikkelingen aan bod!

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers.

Dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: Wat zou jij doen als multimiljonair? Waarom eten we wel varken maar geen hond? Is het koningshuis nog iets van deze tijd? Hoe redden we de democratie? Heeft het leven zin?

Praktische Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? Mogelijke onderwerpen dit jaar: copingstrategieën (overlevingsmechanismen), seksuele overperceptie, posttraumatische groei, loyaliteitsconflicten, enzomeer. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

Praktische Filosofie

Levenswijsheden die echt helpen in het dagelijkse leven. Hoe bekomen we gemoedsrust ipv onrust? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Wat met de zin(loosheid) van het leven? Hoe minder perfectionistisch zijn? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Hoe vrede hebben met wat is? Waarom leven we om te werken ipv omgekeerd? Kortom: hoe te leven? Frederik combineert eigen inzichten met de meesterlijke voorschriften van illustere levenskunstenaars: van Oost tot West, van vroeger tot nu.

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys is filosofisch docent en levenskunstenaar. Tijdens de jaren 2000 was hij actief als muziekprogrammator en dj voor o.a. de Gentse Feesten. Na een burn-out legde hij zich toe op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Het bracht hem voor de klas in het middelbaar, maar intussen ligt zijn focus op volwassenen met existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Frederik geeft regelmatig lezingen, werkt aan een non-fictie boek en organiseert retraites in België en Nederland. Daarnaast is hij reisleider voor Bunkhouse en Zuiderhuis.


[masseuse]

Tijdens de retraite is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseuse. Een ontspannende massage die vaak lang nazindert... Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen. Het is een weldaad voor lichaam én geest.
Drie jaar geleden was Maria (mariavanderlichte.nl) van de partij, twee jaar terug voelden we de zachte handen van Hélène (massagesayurvediques.net) en vorig jaar was het de beurt aan Gerard (boda-ardennen.be). Dit jaar worden we verwend door Laure Bels. Zij is kinesitherapeut en geeft relaxatiemassages. 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 

INTERVIEW

 
 
 

REACTIES