Filosofie
 

LEVENSKUNSTRETRAITE

[VOORDRACHTEN + MINDFULNESS + MASSAGES + WANDELEN + MUZIEK + FILM]

Ontspannende cursusweek over geluk, veerkracht, stress, emoties, zelfverwerkelijking, gezondheid, egomechanismen, keuzestress, kwetsbaarheid, identiteit, prestatiedruk, verslaving, bewustzijn, (seculiere) zingeving, piekeren, perfectionisme,... Op de grens tussen filosofie en psychologie. Een handige cocktail want elke leven is een vat vol uitdagingen en omwentelingen. 's Avonds: kampvuur, (live)muziek of film.

Zin om te ontspannen én te groeien als 'human being'? We leren deze midweek minder afhankelijk te zijn van emoties en van oordelen, hoe ultiem gemoedsrust ('geluk') te bekomen, hoe meer je eigen leven te leiden,...

Hierbij géén ongemakkelijke doe-opdrachten of kringgesprekken. Participatie / interactie is zeker mogelijk maar facultatief. Als je wil, leun je een hele week achterover luisterend naar wat de revue passeert. Bedoeling is dat iedereen zich comfortabel en vrij voelt. Niks moet tijdens deze week. Een ontbijt, voordracht of avondsessie overslaan? Voel je vooral vrij. Al zou het zonde zijn om het avondeten te skippen!

Levenslessen uit de Oudheid (van Oost tot West) zullen vaak aan bod komen. Deze zijn namelijk opvallend tijdloos maar werden tijdens de 'duistere' middeleeuwen verbannen. Antwoorden op de vraag 'Hoe te leven' (bv. omgaan met moeilijkheden / de (on)zin van het leven) waren van geen tel want geluk was iets voor na de dood... Van die opvatting voelen we vandaag nog de gevolgen. Terwijl meer dan ooit nood is aan inzichten rond persoonlijke ontwikkeling en ethiek. Want door een steeds stijgend welvaartsniveau, zijn we met meer dan ooit aan de top van de Maslow-piramide. Een top die zich kenmerkt met een drang naar zelfontwikkeling en transcendentie (niet doelend op imaginaire krachten maar wel op de wens jezelf te overstijgen, alles vanuit een groter perspectief te bekijken en minder ego-centrisme).


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren of een gezelschapsspel spelen... Wat je maar wil. Om vier uur begint de tweede lezing (tot 18u met pauze tussenin). 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur in de yurt, genieten van een akoestisch concertje of kijken samen naar een diepzinnige film op groot scherm (we kiezen samen een film > overzicht hieronder).


* CORONA-UPDATE: de winterretraite gaat, gezien de omstandigheden, dit jaar waarschijnlijk niet door. Geef echter gerust toch je naam door, betalen is eventueel voor later. Stel dat in december blijkt dat we met een klein groepje kunnen samenkomen, dan doen we dat. En anders heb je voorrang voor de cursus eind 2021!

 
 

REACTIES

 
 
 
 

PROCESSEN

 
 
 

VAN ONRUST NAAR GEMOEDSRUST
VAN WANTROUWEN NAAR VERTROUWEN
VAN SLAAF NAAR MEESTER VAN EMOTIES
VAN VERSLAVING NAAR VERVULLING
VAN MINDERWAARDIG NAAR GELIJKWAARDIG
VAN KWETSBAAR NAAR ONVERSTOORBAAR
VAN ZWAARWICHTIG NAAR ZACHTMOEDIG
VAN FIXED NAAR GROWTH MINDSET
VAN ONZEKER NAAR ZELFZEKER
VAN ZELFKRITISCH NAAR ZELFACCEPTATIE
VAN ENERGIEVRETERS NAAR ENERGIEGEVERS
VAN EGOÏSME NAAR ALTRUÏSME
VAN LIJDEN NAAR LEIDEN

 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Studies rond humanisme en psychologie brachten Frederik voor de klas, maar de 'school van het leven' maakte hem nog het meest wijzer. Met dank aan een carrière in de culturele sector die uitmondde in een burn-out en een knoert van een midlifecrisis. Waarop hij besloot uit de ratrace te stappen en zijn blik te verruimen. Levenswijsheden kruisten zijn pad, als handvaten op een klimmuur.

Frederik Claeys is filosofisch consulent en -docent.
Als verlichtingsdenker en humanist is hij een kind van zijn tijd.


frederikclaeys.com

[masseuse]

Tijdens de retraite is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseuse. Een ontspannende massage die vaak lang nazindert... Je kan kiezen voor een sessie van 30min, een uur of anderhalf uur. Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen. Het is een weldaad voor lichaam én geest. Wie wil kan zich een tweede keer laten masseren tijdens de midweek wanneer iedereen aan bod is gekomen. Wie deze winter meekomt met een mobiele massagestudio, wordt later bekend.

Vorige retraites hadden we Hélène Renier (massagesayurvediques.net) op bezoek en Maria van der Lichte (mariavanderlichte.nl). 
 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 
 

FILMKEUZE

 
 
 

The Life of Brian
Groundhog Day
Toni Erdmann
The Truman Show
What The Bleep Do We Know
The Serious Business of Happiness
Alles over Niets
Pursuit of Happiness
God woont in Brussel
The Matrix
Little Buddha
Intouchables
American Beauty
The Three of Life
Into The Wild
Down to Earth
Amélie Poulin
Bienvenue chez les Ch'tis
Les Choristes
Three Identical Strangers
Le jeune Ahmed
Alive
Schindler's List
La Vita e Bella

 

MINDFULNESS

 
 
 

MEDITATIES

Behalve voordrachten komen deze week ook boeddhistische en stoïcijnse meditatie-oefeningen aan bod. Zij vormen de basis van mindfulness. Ze helpen om even uit de maalstroom van gedachten te stappen ipv je ermee te identificeren. Even afstand nemen van die gedachten om te zien dat ze van voorbijgaande aard zijn. We zijn onze gedachten niét. Toch bepalen zij vaak onze gemoedstoestand of zijn ze een bron van onrust. Daar doen we iets aan tijdens deze sessies. Even een oordeelloos moment, even geen moetens. En in het beste geval houden we daar nadien - in het 'echte' leven - nog iets van over. Sluit je ogen en laat je meevoeren. Relax time! 

INTERVIEW