Filosofie
 

FILOSOFISCHE RETRAITE

wijzer worden, relaxen, wandelen, massages en heerlijk eten in the middle of nowhere

Een ontspannende en leerrijke midweek met vooral praktische filosofie en dito psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Een flinke portie levenskunst hoort daar zeker bij. Zoals hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Verderop meer cursus-details.

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren, een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om vijf uur begint de tweede lezing (tot 19u met pauze). Dan wacht ons een heerlijk en biologisch diner. Nadien verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

Het retraite-centrum ligt in de Ardennen (Durbuy) vlakbij de megalithische site van Wéris. De ecologische hoeve waar we verblijven dateert van de 19e eeuw en is prachtig gerenoveerd door de Nederlandse eigenaren. Het domein bevindt zich aan het eind van een doodlopende weg en aan de voet van een berg: je loopt vanuit de tuin zo het bos in. Dat pad brengt je hogerop naar wandelknooppunt 'Col du Rideux' (370m). Extra troeven: infraroodsauna, tipi, gefilterd bronwater en openbaar vervoer nabij.

** De voordrachten gaan zoveel mogelijk buiten door. Desgewenst is het ook mogelijk te kamperen. Voorkennis filosofie / psychologie niet nodig. **

Boswandelingen vertrekkend vanuit ons verblijf: Hé Des Pourceaux (4km), Al Coro (8km), Wéris-Heyd-Fanzel (12km) en Al Basse Hé (4km). Deze laatste is uitbreidbaar tot 6km = + Lit du Diable + Pierre Haina (beroemde rots) + Wéris. Vanuit onze locatie vertrekt ook nog een andere route doorheen weilanden.


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 

Levenskunst & Gelukskunst

Levenswijsheden die echt helpen in het dagelijkse leven. Hoe bekomen we gemoedsrust ipv onrust? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Wat met de zin(loosheid) van het leven? Hoe minder perfectionistisch zijn? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Hoe vrede hebben met wat is? Waarom leven we om te werken ipv omgekeerd? Kortom: hoe te leven? Frederik combineert eigen inzichten met de meesterlijke voorschriften van illustere levenskunstenaars: van Oost tot West, van vroeger tot nu.

Onafhankelijk(er) Leven

Waarom vinden we het zo moeilijk om alleen te zijn? Of we nu in een relatie zitten of niet. Want relaties zijn niet zelden een vorm van escapisme: het niet zonder de ander kunnen. De Franse filosoof Blaise Pascal zei al in de 17e eeuw: 'Alle ellende van de mensen kent maar één oorzaak, namelijk dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven.' Dat merken we nu: het is een uitdaging op onszelf aangewezen te zijn omdat afleidingen wegvallen tijdens de lockdowns. Om gemoedsrust te bekomen, ook in post-coronatijden, is het belangrijk genoeg te hebben aan jezelf. Dan is al wat daarbij komt surplus (verbinding is een psychologische basisbehoefte), evenwel zonder afhankelijkheidsrelaties.

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv leuke gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers. Dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: Heeft het leven zin? Wat zou jij doen als multimiljonair? Is een hond meer waard dan een varken? We gaan dit jaar zeker ook aan 'tegenfeitelijk denken' doen: wat als de Corona-maatregelen niet waren ingevoerd? Wat als de Capitool-bestormers Nancy Pelosi vonden? Hoe zouden we naar de geschiedenis kijken als Hitler wel gewonnen had?

Complotdenken is menselijk

We denken liever zelf na in plaats van alles voor waar aan te nemen. Tot op zekere hoogte is het zelfs aangewezen sceptisch te zijn: beursgenoteerde multinationals zijn niet altijd te vertrouwen en soms blijken van-de-pot-gerukte samenzweringstheorieën waar. Hoe kunnen we nu met onze beperkte kennis inschatten wat 'fake news' is, en wat niet? Hoe tunnelvisie en polarisatie vermijden? Wie is vatbaarder om zichzelf te verliezen in complotredeneren? Een bijzonder interessant filosofisch-psychologisch topic om onder de loep te nemen!

Praktische Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? Dit jaar behandelen we (mogelijks): narcisme, het ontkenningsmechanisme, de Easterlin-paradox, de feilbaarheid van ons brein, het bandwagon-effect, enzomeer. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys (1978) is filosofisch docent en levenskunstenaar. Tijdens de jaren 0 werkte hij als muziekprogrammator en dj. Sinds een burn-out legt hij zich helemaal toe op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Het bracht hem voor de klas in het secundair, maar nu focust hij zich op volwassenen met existentiële thema's en praktische levenskunst. Frederik geeft regelmatig lezingen en begeleidt jaarlijks de filosofische retraite in de Ardennen.


frederikclaeys.com

[masseur]

Tijdens de retraite is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseur. Een ontspannende massage die vaak lang nazindert...
Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen. Het is een weldaad voor lichaam én geest. Desgewenst kan je je een tweede keer laten masseren indien iedereen (die wil) aan bod is gekomen.

Twee jaar geleden hadden we Maria van der Lichte (mariavanderlichte.nl) op bezoek, vorig jaar Hélène Renier (massagesayurvediques.net).
Dit jaar neemt Gerard Blacquière - tevens coördinator van ons nieuw retraitecentrum - het heft in handen! 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 

INTERVIEW

 
 
 

REACTIES

 
 
 
Filosofische retraite 2021
een dichterlijk verslag

Van de hak op de tak
kwam wijsheid uit de zak
we laten complotten
oprotten
vervangen sexbonnen
door welnessbonnen
orgasmes zijn fijn
waarom doet bevallen dan pijn
religie gaf ooit antwoord
echter het weze gehoord
artificiële intelligentie komt aan het woord
let dus op en laat je niet vervallen
in de nieuwe fake news vallen
wandelend van ik naar wij
stroomde regen met bakken voorbij
als een ware metafoor
bracht de natuur het naar voor
vanuit het hoge bedruppelde bos
'laat het los'
laat water wegstromen
zodat rust kan wederkomen
we zagen een weg van ik naar wij
in stapjes voorbijkomen
als je me dus kwijt bent
ben ik wellicht in isolement
echter zoals het beregende bos
laten we een boeiende midweek los
waar leerrijke dialogen
hielpen aan kritische denkvermogen
tegen een achtergrond van timide advisering
voor mildheid en nuancering
dus op vele gebied een beetje wijzer
op lange termijn
misschien zonder secondewijzer
als climax
oohlala daa is de max
nog even terug van wij naar ik
ge hebt dat weer goe gedaan Frederik

Hugo Van den Bosch (alias Godart Bosmans)